Edwin Raben adviseert EuroCave

Edwin Raben Quote

Om van alle facetten van een mooi glas wijn te genieten is het serveren op de juiste temperatuur van zeer groot belang. We weten allemaal dat dit belangrijk is. Maar gebeurd dit in de praktijk dan ook? Als wijnprofessional kom ik met zeer uiteenlopende mensen en bedrijven in contact. Zowel bij horecabedrijven als de wijnliefhebber thuis. Ik begin dan vaak over de wijn en de temperatuur waarop men die schenkt. Wat blijkt? Nog steeds gaat het mis! Witte wijnen uit de koelkast en rood gewoon op de temperatuur van de woonvertrekken. De witte wijn komt in het glas met zo’n 4°C. en de rode is vaak boven de 20°C.

Smaak is ook een van de onderwerpen waar ik veel mee bezig ben. Niet alleen het combineren van wijn en gerecht, maar ook de wijnsmaak op zich. Ik laat vaak in proeverijen, cursussen of presentaties twee dezelfde wijnen proeven en serveer die bewust op verschillende temperaturen. De deelnemers hebben vaak niet eens door dat het volstrekt identieke wijnen zijn. Door de temperatuur kan een wijn erg veranderen. Kort gezegd komt het er op neer dat een wijn op lage temperatuur geschonken wordt, vooral de geur minder wordt, de zuren meer worden waargenomen en dus strakker overkomt en de frisse smaaktonen benadrukt worden. Ook de geur van alcohol wordt minder branderig. Bij een wijn op hoge temperatuur van 20 graden is het andersom: de alcohol komt in de geur naar boven, de wijn smaakt ronder en vooral de rijpe tonen worden benadrukt. Mede daarom en het feit dat in een combinatie met een gerecht dus de wijn anders kan worden dan bedoeld, pleit ik voor een ideale schenktemperatuur. Een goede klimaatkast die mooi op temperatuur blijft is dan eigenlijk onmisbaar. De temperatuur kun je instellen en je hoeft er niet naar om te kijken. Je kunt in de hete zomerperiode de kast iets kouder zetten, want de wijnen warmen zeer snel op in de glazen op het terras! Zet de kast een paar graden koeler dan voor de wijn het mooiste is. Bij frisse licht witte wijnen - als Muscadet en Sauvignon blanc uit Nieuw Zeeland bijvoorbeeld - is een drinktemperatuur van 10°C. het beste. Zet de kast in de hete zomer dan op 8°C. In de winter kan men het op de ideale stand van 10°C. zetten.

Kortom ik beveel de kasten van Eurocave van harte aan. Ik kan niet zonder!

Edwin Raben
Edwines.com

Zoeken mobile