Tiparchief

Wijn bewaren is een kunst apart, en er zijn volle boekenkasten over geschreven. Hier vindt u een aantal belangrijke factoren die noodzakelijk zijn voor het verantwoord bewaren van wijnen.

Verhuizen

Onverhoedse bewegingen, blootstelling aan licht of te hoge temperaturen kunnen fataal zijn voor het karakter en de smaak van een mooie wijn. Daarom is het belangrijk dat u in het geval van een verhuizing uw bewaarwijnen snel en heel behoedzaam van plaats verandert. Enkele uren in een te warme omgeving kunnen al funest zijn voor een oudere wijn.

Regelmatig proeven

Als u beschikt over een eigen opslagruimte en u heeft een aantal wijnen in één keer ingekocht, is het verstandig om van tijd tot tijd eens te proberen hoe smaak, kleur en aroma van de wijn zich ontwikkelen. U kunt dan eens in het jaar proeven hoe het staat met uw wijn. Zo voorkomt u dat u uw wijnen jaren bewaart, terwijl ze hun eigenlijke hoogtepunt al bereikt hebben.

Veroudering en oxydatie

Wijn veroudert doordat de wijn in contact komt met zuurstof. Een halve fles wijn die u geopend zult laten staan zal daarom snel verouderen (oxideren) en haar karakteristieke aroma verliezen. Een eenvoudige manier om de smaak van een geopende fles wijn te bewaren is het decanteren in een schoongemaakte kleinere fles, bijvoorbeeld met een inhoud van 375 ml. Hierdoor zal de wijn minder in contact komen met zuurstof en dus langer op smaak blijven. Rode wijnen verouderen het snelst; in zo'n 48 uur is de smaak al danig veranderd dat het oorspronkelijke karakter niet meer herkenbaar is. Aangebroken witte wijnen waarin u de kurk weer stevig vastdraait en die u bewaart in de koeling kunnen hun smaak tot 5 dagen behouden. Uiteraard zijn er ook allerhande systemen op de markt waarmee u uw wijnen langer bewaart, zoals de wijnklimaatkasten van EuroCave.

Een eigen wijnlogboek

Heeft u een bijzondere wijn geproefd? Noteert u dan in een schrift de naam van het huis, de streek en het jaartal. De kans is groot dat andere wijnen met dezelfde kenmerken u ook zullen bevallen. Zo bouwt u langzaam maar zeker een lijst op van uitstekende wijnen. En dat maakt de keuze uit het grote aanbod van uw wijnhandelaar een stuk eenvoudiger.

Te hoge temperatuur?

Funest voor de wijn. De biochemische ontwikkeling van een wijn is rechtstreeks verbonden met de temperatuur. Laat wijn daarom nooit rijpen bij te hoge temperaturen. Een temperatuur van ongeveer 10 tot 14°C wordt in het algemeen als optimaal beschouwd om de wijn zich volledig te laten ontwikkelen. Temperatuurschommelingen laten de wijn uitzetten en krimpen in de fles. Door deze schommelingen raakt de wijn vermoeid en verliest hij zijn oorspronkelijke vitaliteit, wat van grote invloed is op de uiteindelijke smaak.

Zoeken mobile