Wijn bewaren

Wijn bewaren in een perfecte wijnkelder.

Een goede wijn wordt na verloop van tijd steeds beter, zolang deze maar onder de juiste omstandigheden wordt bewaard. Want wijn bewaren is lang niet zo simpel als het lijkt. Een mooie wijnkelder waar het ideale klimaat heerst, is altijd een goed begin, maar die zijn schaars. Een wijnkoelkast kan uw wijncollectie korte tijd op temperatuur houden, maar kan niet voldoen aan alle voorwaarden om deze op langere termijn te bewaren. Om dat probleem op te lossen, heeft EuroCave een uitgebreid assortiment aan wijnklimaatkasten en wijnkoelers die u in iedere situatie in staat stellen uw wijnen te bewaren in een omgeving die aan alle strenge eisen voldoet.

Een constante temperatuur

Grote temperatuurschommelingen zijn funest voor uw wijnverzameling. Wijnen die constant worden blootgesteld aan sterk veranderende temperaturen, verliezen namelijk hun kwaliteit en natuurlijke vitaliteit, doordat het volume van de wijn uitzet of inkrimpt. Een ideale temperatuur om zowel rood als wit te bewaren is rond de 12°C, met een schommeling van maximaal een graad.

Veel wijnkoelkasten op de markt zijn alleen in staat uw wijn te koelen. Dat is leuk in de zomer, maar 's winters kan het al gauw veel te koud worden, zeker als uw kast in een garage of kelder staat. De wijnklimaatkasten van EuroCave zijn daarom voorzien van het TwinProcess systeem, waarmee de wijnkast zowel kan worden verwarmd als gekoeld. Zo liggen uw wijnen altijd op de juiste temperatuur, wat voor weer het ook is.

Veel wijnkoelkasten van andere merken hebben dunne wanden, die qua isolatie verre van ideaal zijn. Niet alleen leidt dit tot schadelijke temperatuurschommelingen, maar ook het verbruik is vaak onnodig hoog. De wijnbewaarkasten van EuroCave zijn voorzien van wanden met Cellular Quality Insulation, welke gelijk staat aan bijna twee meter aarde. Hiermee is uw wijn goed beschermd tegen zelfs de meest extreme temperaturen.

Een hoge luchtvochtigheidsgraad

Een vochtige omgeving is van levensbelang voor uw wijnen. Een hoge luchtvochtigheid garandeert namelijk de elasticiteit en dichtheid van de kurk, wat noodzakelijk is om oxidatie te voorkomen. Een te hoge vochtigheidsgraad kan er echter toe leiden dat de etiketten van uw wijn los gaan laten. De ideale luchtvochtigheidsgraad ligt daarom tussen de 60 en 75%.

Ondanks de kritische rol die de vochtigheid bij het bewaren van wijn speelt, mist menig wijnkoelkast een systeem om deze zorgvuldig te reguleren. En zelfs als dit systeem niet ontbreekt, is er geen manier om het vochtigheidspercentage te controleren. De wijnklimaatkasten van EuroCave zijn uitgerust met het unieke Hygro+ systeem, wat wel een constante luchtvochtigheid kan garanderen. De natuurlijke luchtvochtigheid condenseert op de speciale Stone Relief Aluminiumwanden, die dankzij het speciale kelderreliëf het vocht vasthouden en homogeen door de kast verspreiden. Daarnaast zijn de wijnkasten van EuroCave de enige met een alarmsysteem dat waarschuwt als de luchtvochtigheid te laag wordt.

Voldoende beluchting

Wijn is een levend product, dat moet kunnen ademen om volledig op dronk te komen. Daarom is het noodzakelijk dat de lucht rondom uw wijnen regelmatig wordt ververst. Niet alleen voorkomt dit nare geurtjes of een stoffige smaak die de wijn kan bederven, maar het gaat ook schimmelvorming in de kast tegen.

Veel wijnkoelkasten zijn hermetisch afgesloten, en bieden dus geen mogelijkheid tot een goede ventilatie. Andere systemen werken alleen met een ventilator. Deze zorgt er alleen voor dat de lucht blijft circuleren, maar aan verversen wordt niet gedacht. De wijnklimaatkasten van EuroCave zorgen wel voor deze verversing, met behulp van het kelderverluchtingseffect. Dit systeem voorziet in twee openingen achterin de kast, waartussen een drukverschil is opgebouwd. Hierdoor wordt de lucht in de kast constant ververst. Bovendien is de opening voorzien van een koolstoffilter, wat de vorming van nare geurtjes en schimmels voorkomt.

Een donkere omgeving

Een wijnfles is niet voor niets groen of bruin van kleur. Licht, en met name de UV-straling erin, heeft een desastreuze invloed op de kwaliteit van de wijn, door de oxidatie van tannine. Toch kan het UV-licht zelfs door het gekleurde glas van een wijnfles dringen. Het is daarom raadzaam uw wijnen in een donkere omgeving te bewaren.

Veel wijnkoelkasten zijn voorzien van een glasdeur. Deze bieden weliswaar een mooi uitzicht op uw wijncollectie, maar stellen deze ook bloot aan het gevaar van UV-straling. De glasdeuren van EuroCave zijn echter voorzien van een UV-filter, wat het schadelijk effect van licht van buitenaf tot een minimum beperkt.

Een trillingsvrije omgeving

Trillingen, hoe gering ook, verstoren het biochemische rijpingsproces van uw wijn. Een constant gezoem van elektrische apparaten of overlast van druk verkeer kunnen er toe leiden dat het verouderingsproces van de wijn versneld wordt en dat de tannine niet goed bezinkt. En dit heeft uiteraard een slechte invloed op de uiteindelijke smaak.

Bij veel wijnkoelkasten van andere merken zijn de compressoren rechtstreeks aan de kast gemonteerd, waardoor constant trillingen aan de wijn worden doorgegeven. Dit is uiteraard verre van ideaal. De wijnkasten van EuroCave zijn voorzien van het unieke Vibration Exclusion System. Dit systeem verenigt meerdere beschermingstechnieken om te zorgen dat trillingen van de compressor niet doorgegeven worden aan de wijn. Daarnaast zijn de kasten voorzien van onafhankelijk verstelbare stelvoetjes, voor perfecte stabiliteit.

Zoeken mobile